Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Σεπτέμβριος, μήνας ευαισθητοποίησης για τη Διάμεση Κυστίτιδα

Το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (BPS) είναι μια δύσκολη και χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην κύστη και προβλήματα στην ούρηση. Ονομάζεται και διάμεση κυστίτιδα (IC) και αποτελεί μια από τις αιτίες του χρόνιου πόνου στην περιοχή της πυέλου.

Το BPS (διάμεση κυστίτιδα) είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση που να επιβεβαιώνει την πάθηση. Η διάγνωση απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση των συμπτωμάτων και συνδυασμό εξετάσεων. Επιπλέον, η διάγνωση συνήθως καθυστερεί σημαντικά από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, αφού η ασθενής αργεί να παραπεμφθεί στον ειδικό ουρογυναικολόγο ή ουρολόγο.

Συμπτώματα BPS (διάμεση κυστίτιδα)

Τα κύρια συμπτώματα του BPS (διάμεση κυστίτιδα) περιλαμβάνουν:

 
  • έντονο πυελικό πόνο (αισθητός στο κάτω μέρος της κοιλιάς)

  • επείγουσα αίσθηση για ούρηση

  • συχνουρία

  • πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς όταν γεμίζει η ουροδόχος κύστη, ο οποίος περνάει με την ούρηση

  • ξύπνημα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για ούρηση

 

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, ακράτεια ούρων αλλά και αίμα στα ούρα (αιματουρία).

Αν παρουσιαστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν από εξειδικευμένο ουρογυναικολόγο ή ουρολόγο. Επισημαίνεται ότι το αίμα στην ούρηση μπορεί να είναι έντονο ροζ, κόκκινο ή σκούρο καφέ.

Ποιος παθαίνει BPS (διάμεση κυστίτιδα);

Αν και το BPS (διάμεση κυστίτιδα) μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες, συνήθως άνω των 30 ετών.

Τα συμπτώματα συχνά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά διακρίνονται από εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, οι εναλλαγές του καιρού (έξαρση με το κρύο και ύφεση με τη ζέστη) και η φυσική δραστηριότητα.

Είναι δε γνωστό ότι ο πόνος είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ βελτιώνεται κατά τη φάση της ωορρηξίας, ενώ στην εμμηνόπαυση το σύνδρομο έχει πιο ήπιο χαρακτήρα.

Η ένταση των συμπτωμάτων συχνά έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της ψυχικής υγείας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Υπάρχουν πλέον ωστόσο διάφορες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Τι προκαλεί τη διάμεση κυστίτιδα;

Η ακριβής αιτία για το BPS (διάμεση κυστίτιδα) δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι μπορεί να την προκαλέσει.

Για παράδειγμα μια βλάβη στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, που συχνά ξεκινάει ως απλή ουρολοίμωξη και οδηγεί σε μία έντονη φλεγμονώδη αντίδραση που καθιστά τα ούρα ιδιαίτερα ερεθιστικά για την ουροδόχο κύστη και τα γύρω νεύρα.

Ή άλλοτε μια υπερευαισθησία των μυών του πυελικού εδάφους που συσπώνται έντονα και ακανόνιστα, όταν θα πρέπει κανονικά να χαλαρώσουν για να επιτευχθεί η ούρηση.

Επίσης κάποιοι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με BPS (διάμεση κυστίτιδα), παρουσιάζουν μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε μια χρόνια υποτροπιάζουσα κυστίτιδα, η οποία δεν έχει θεραπευθεί πλήρως.


Το BPS (διάμεση κυστίτιδα) μπορεί επίσης να σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η ινομυαλγία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν:

 
  • έχετε πυελικό πόνο που δεν υποχωρεί

  • παρατηρείτε μια αλλαγή στο συνηθισμένο μοτίβο ούρησης και επηρεάζει την καθημερινότητά σας

  • παρατηρείστε αίμα στα ούρα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του BPS (διάμεση κυστίτιδα);

Δεν υπάρχει μία και μόνη εξέταση για τη διάγνωση του BPS (διάμεση κυστίτιδα). Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων προτού επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Ανάμεσα στις εξετάσεις περιλαμβάνονται η κυστεοσκόπηση, το υπερηχογράφημα νεφρών ουρητήρων κύστεως, η μαγνητική ή αξονική τομογραφία του ουροποιητικού συστήματος και ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Μόνος αρμόδιος για να σας κατευθύνει διαγνωστικά και θεραπευτικά είναι ο εξειδικευμένος ιατρός, ο οποίος θα σας εξηγήσει ποιες εξετάσεις προσφέρονται για εσάς και σε τι χρησιμεύουν.

Θεραπείες για BPS (διάμεση κυστίτιδα)

Η θεραπεία του συνδρόμου επώδυνης ουροδόχου κύστης είναι δύσκολη, αλλά εφικτή με τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αυτές κυμαίνονται από απλές διατροφικές οδηγίες, μέχρι την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και τις ενδοκυστικές εγχύσεις/ενέσεις και τις τεχνικές νευροδιέγερσης.

Ζητήστε από τον εξειδικευμένο ουρογυναικολόγο ή ουρολόγο να σας εξηγήσει τις θεραπείες που μπορούν να σας ωφελήσουν, καθώς η καλύτερη λύση στο πρόβλημά σας είναι η εξατομικευμένη θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *