Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Οι σάλπιγγες είναι τα όργανα εκείνα που κατά την ωορρηξία θα συλλάβουν το ωάριο και με τις κινήσεις τους θα το μεταφέρουν εντός του τοιχώματός τους, όπου και θα συναντήσει το σπερματοζωάριο για να επιτευχθεί εκεί η γονιμοποίηση. Κατόπιν θα μεταφέρουν το γονιμοποιημένο ωάριο στην κοιλότητα της μήτρας για να εμφυτευθεί και να αναπτυχθεί.

Η ανατομία των σαλπίγγων, άρα και η λειτουργικότητά τους ενδέχεται να διαταραχθεί λόγω καταστάσεων όπως οι ενδοπυελικές φλεγμονές (σεξουαλικώς μεταδιδόμενες γονοκοκκικές ή χλαμυδιακές λοιμώξεις), προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή (αφαίρεση ενδομητρίωσης, καισαρική τομή, επεμβάσεις στο έντερο) και επεμβάσεις στείρωσης (λαπαροσκοπική ή υστεροσκοπική απολίνωση σαλπίγγων).

Όλες οι καταστάσεις αυτές εγκαταλείπουν ουλώδη ιστό γύρω από τις σάλπιγγες (συμφύσεις) με αποτέλεσμα τη μερική ή ολική απόφραξή τους και την ανεπανόρθωτη βλάβη της λειτουργικότητάς τους:

Υδροσάλπιγγες

Είναι οι σάλπιγγες που εμφανίζονται διογκωμένες λόγω συλλογής υγρού στο εσωτερικό τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να εγκλωβίζεται το ωάριο ή το έμβρυο μέσα στον αυλό τους εμποδίζοντας τη μεταφορά και την εμφύτευση του στη μήτρα, προκαλώντας υπογονιμότητα.    

Η θεραπεία γίνεται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική κατά την οποία επιχειρείται η λύση των συμφύσεων, η πλαστική αποκατάσταση των σαλπίγγων ή η αφαίρεση τους, αν διαπιστωθεί ότι η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη, οπότε και θα ακολουθήσουν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για μελλοντική γονιμοποίηση.

Εξωμήτριος κύηση

Είναι η κύηση που λανθασμένα αναπτύσσεται στο τμήμα της σάλπιγγας αντί στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας. Η αιτία είναι μία από τις προαναφερθείσες καταστάσεις που δημιουργούν απόφραξη της σάλπιγγας ή προηγούμενη εξωμήτριος κύηση.

Η αντιμετώπιση γίνεται είτε μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (εξαίρεση του εμβρυικού σάκκου και αποκατάσταση της σάλπιγγας ή αφαίρεση όλης της σάλπιγγας) είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ενδομυικά (μεθοτρεξάτη) σε μία μόνο δόση.

Αδενοκαρκίνωμα σαλπίγγων

Είναι σπανιότατη μορφή καρκίνου αφού αφορά το 1% των κακοηθών καταστάσεων του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ένα ποσοστό του καρκίνου των ωοθηκών ξεκινάει από τις σάλπιγγες. Η έγκαιρη διάγνωση και η χειρουργική αντιμετώπιση από τον ειδικό ιατρό είναι εξαιρετικής σημασίας.