Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας MD, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ουρογυναικολόγος – Χειρουργός Πυελικού Εδάφους (RCOG U.K.)

Ειδικευθείς στην Μεγάλη Βρετανία – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Imperial College London U.K

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για 6 χρόνια.

Μετά από ειδίκευση στη γυναικολογική ογκολογία στο αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία όπου ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία εργαζόμενος σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Λονδίνου (St Mary’s Hospital, University College Hospital, Northwick Park Hospital).

Επιπλέον εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Imperial College London με γνωστικό αντικείμενο την Ουρογυναικολογία και τη Χειρουργική του Πυελικού Εδάφους, εκπονώντας πλήθος ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια, αποσπώντας διεθνή βραβεία.

Αναγορεύτηκε σε διδάκτωρα του Πανεπιστημίου  Imperial College London και συμμετείχε επί τριετίας στην εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής.


Μετά την απόκτηση της ειδικότητας, ολοκλήρωσε 3ετή εξειδίκευση στην Ουρογυναικολογία και τη Χειρουργική του πυελικού εδάφους στο διεθνούς φήμης νοσοκομείο Addenbrooke’s του Πανεπιστημίου Cambridge λαμβάνοντας τη διαπίστευση του ειδικού Ουρογυναικολόγου από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε περαιτέρω στη λαπαροσκοπική χειρουργική στο διαπιστευμένο Βρετανικό κέντρο αναφοράς για την ενδομητρίωση St Peter’s Hospital, Surrey, U.K , υπό την καθοδήγηση της ομάδας του Καθηγητή Jeremy Wright. 

Ακολούθως εργάστηκε ως επιμελητής (Consultant Obstetrician Gynaecologist – Subspecialist in Urogynaecology) στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Cork University Hospital, Ireland, όπου εκπαιδεύτηκε στη ρομποτική χειρουργική, καθώς και στο Royal Victoria Infirmary, Newcastle, U.K, όπου είχε την ευκαρία να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, και σε περίπλοκες επεμβάσεις αποκατάστασης συριγγίων του γυναικείου κατώτερου ουροποιο-γεννητικού συστήματος.

Ο Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας έχει ένα πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με περισσότερες από 30 διεθνείς επιστημονικές παρουσίασεις και διαλέξεις, 20 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά βιβλία. Αποτελεί επίσης μέλος ομάδας 200 ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο που δημοσιεύει κάθε 3 χρόνια τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την Ουρογυναικολογία (International Consultation on Incontinence).

Ο Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου νέων ερευνητών ουρογυναικολόγων (IUGA Fellows’ Research Network), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της επιτροπής νέων ουρογυναικολόγων της διεθνούς ένωσης ουρογυναικολόγων International Urogynecological Association (IUGA). Είναι επίσης μέλος επιτροπών της διεθνούς ένωσης ουρογυναικολόγων (IUGA) και της διεθνούς εταιρείας για τη γυναικεία ακράτεια (International Continence Society, ICS), καθώς και μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ουρογυναικολόγων (BSUG).

Μετά από 11 χρόνια παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία, ο Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας επέστρεψε στην Ελλάδα το 2017 και ασκεί τη Μαιευτική – Γυναικολογία και Ουρογυναικολογία – Χειρουργική Πυελικού Εδάφους στον ιδιωτικό τομέα. 

Το Μάρτιο του 2018 οργάνωσε το πρώτο πρότυπο τμήμα Ουρογυναικολογίας και Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους στη χώρα, στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ. Από τον Απρίλιο του 2024, ο Αλέξανδρος Κ. Δέρπαπας διευθύνει το Κέντρο Ουρογυναικολογίας και Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους της ιδιωτικής κλινικής ΙΑΣΩ, όπου πέραν της γενικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα, όπως η ακράτεια ούρων και κοπράνων, η πρόπτωση πυελικών οργάνων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού πόνου, οι κακώσεις του περινέου μετά τον τοκετό και η σεξουαλική δυσλειτουργία.