Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

 

Τι είναι η Υστεροσκόπηση;

Με τον όρο υστεροσκόπηση περιγράφεται η ενδοσκοπική μέθοδος με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό της μήτρας, ή αλλιώς ενδομήτρια κοιλότητα. Η υστεροσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική και θεραπευτική, ανάλογα με την ένδειξη για την οποία διενεργείται:

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση εκτελείται διαμέσου ενός πολύ λεπτού ενδοσκοπίου (κάμερα) το οποίο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται με την ασθενή σε ελαφρά μέθη (ήπια νάρκωση) και ολοκληρώνεται μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, προσφέροντας στον ιατρό σημαντικές πληροφορίες ως προς την αιτία συχνών διαταραχών, όπως μηνορραγίες -μητρορραγίες, υπογονιμότητα, καθέξιν αποβολές κ.α

Η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία επίσης εκτελείται διαμέσου ενός ενδοσκοπίου, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπικών εργαλείων, που εισάγονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Με την τεχνική αυτή ο γυναικολόγος-χειρουργός μπορεί να διενεργήσει, υπό γενική αναισθησία, λεπτές επεμβάσεις, όπως εξαίρεση πολυπόδων (πολυπεκτομή) και ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή), διατομή διαφράγματος, λύση συμφύσεων κ.α,  υπό άμεση όραση σε ψηφιακή οθόνη υψηλής ευκρίνειας. 

 

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Είναι η χειρουργική τεχνική με την οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής τηλεσκοπικής κάμερας και λεπτών εργαλείων, που εισέρχονται στην κοιλιά της ασθενούς διαμέσω πολύ μικρών τομών (μικρότερες του 1 cm) στο δέρμα.

Με την τεχνική αυτή αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και έτσι η ασθενής αισθάνεται πολύ λιγότερο πόνο, έχει ταχεία αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές της μετεγχειρητικά. Επιπλέον πλεονεκτήματα αποτελούν ο πολύ μικρότερος κίνδυνος για αιμορραγία και η αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων.

 

Τι συμβαίνει κατά τη λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση διενεργείται μέσω μικρών τομών στο δέρμα και ο χειρουργός και η ομάδα του πραγματοποιεί την επέμβαση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, η διάρκεια του χειρουργείου ποικίλει από 45 λεπτά μέχρι 2-3 ώρες. Οι ασθενείς τις περισσότερες φορές επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια ημέρα ή μπορεί να παραμείνουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο 1 βράδυ. 

 

Ποιές επεμβάσεις γίνονται μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση

  • Διερεύνηση υπογονιμότητας – αφαίρεση υδροσάλπιγγας

  • Λύση συμφύσεων

  • Θεραπεία ενδομητρίωσης

  • Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών

  • Αφαίρεση ινομυωμάτων

  • Αντιμετώπιση εξωμήτριας κύησης

  • Υστερεκτομή

  • Ανόρθωση και στήριξη μήτρας (υστερο-ιεροπηξία)

  • Ανόρθωση και στήριξη κόλπου μετά από υστερεκτομή (κολπο-ιεροπηξία)