Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Σακχαρώδης διαβήτης και παθήσεις του κατώτερου ουροποητικού

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα και εντοπίζεται όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη, ενώ και όση ποσότητα παράγεται δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από τα κύτταρα. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, ωστόσο η δράση της εξαρτάται πρωτίστως από την ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.

Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι τρεις:

– ο διαβήτης τύπου Ι, που θεωρείται αυτοάνοσης αιτιολογίας και στον οποίο υπάρχει μηδενική παραγωγή ινσουλίνης

– ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που είναι κατεξοχήν νόσος της ενήλικης ζωής και στον οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την παραγόμενη ινσουλίνη

– ο διαβήτης της κύησης, που συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ αργότερα στη ζωή της γυναίκας

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι στενά συνδεδεμένος με τις παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού. Γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, που απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη στη λειτουργία των περιφερικών νεύρων, ευθύνεται και για παθήσεις όπως η επιτακτική ακράτεια ούρων, η ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση, καθώς και το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, ένα σύνδρομο με πολλαπλά συμπτώματα τόσο από το κατώτερο ουροποιητικό όσο και γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Τέλος, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν συχνότερα επιπλοκές σε χειρουργικές θεραπείες που αφορούν την πρόπτωση των πυελικών οργάνων και τη χρήση πλεγμάτων για την ακράτεια ούρων προσπαθείας.

Σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, που είναι επιρρεπής στην εμφάνιση διαβήτη, κρίνεται απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Τέτοιες ομάδες είναι γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 45 ετών με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος από 30 και άνω), όσες έχουν ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη στην κύηση, εκείνες με ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου, πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και γυναίκες που λαμβάνουν τακτικά φάρμακα που προκαλούν διαβήτη (π.χ κορτιζόνη).

Ο σωστός τρόπος διατροφής, η υγιεινή ζωή, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και η άσκηση είναι παράγοντες που βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση του διαβήτη, όσο και στην πρόληψη αυτού.

Η διερεύνηση και αποτελεσματική θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη απαιτεί την αξιολόγηση από γυναικολόγο εξειδικευμένο στις παθήσεις του κατωτέρου ουροποιητικού, πάντα σε αγαστή συνεργασία με συναδέλφους συναφών ειδικοτήτων, όπως ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι και λοιμωξιολόγοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *