Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Καρκίνος του Μαστού: η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά

Καρκίνος του μαστού: Ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορώ να κάνω για την έγκαιρη διάγνωση πιθανού προβλήματος;

Ο καρκίνος του μαστού έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και συχνότερα εμφανιζόμενη νόσος στις γυναίκες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην χώρα μας, κάθε χρόνο, περίπου 8000 γυναίκες, εμφανίζουν κακοήθεια στον μαστό, όταν την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν προσεγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια.

Ο νέος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης κ.α. έχουν καταστήσει τον καρκίνο του μαστού την πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στις γυναίκες. Πρόκειται για μια κακοήθεια η οποία, εφόσον εντοπιστεί στο αρχικό της στάδιο, είναι ιάσιμη σε ποσοστό που προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 96%.

Όπως γίνεται κατανοητό, η έγκαιρη διάγνωση είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε στην διάθεση μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο συχνός αυτοέλεγχος, δηλαδή η ψηλάφηση των μαστών, η προσοχή για κάθε είδους αλλαγές που εμφανίζονται στο στήθος και φυσικά η εξέταση από τον ειδικό μαστολόγο και η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ετήσια συχνότητα, είναι τα πιο βασικά βήματα στην διαδικασία της έγκαιρης διάγνωσης πιθανής νόσου.

Ποιες είναι όμως οι εξετάσεις που θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου;

Τα σημερινά διαγνωστικά μέσα είναι σε θέση να προσδιορίσουν σαφώς και κυρίως εγκαίρως -εφόσον βεβαίως ανατρέξουμε σε αυτά- τα ενδεχόμενα προβλήματα.

 

Η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία μαστών και φυσικά η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των προαναφερθέντων εξετάσεων, στο πλαίσιο μιας κλινικής εξέτασης από έναν εξειδικευμένο ιατρό, συγκροτούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στο όποιο ενδεχόμενο πρόβλημα.

Ας δούμε όμως την κάθε μια από τις εξετάσεις ξεχωριστά:

 

Ψηφιακή μαστογραφία

Πρόκειται πλέον για την βασική εξέταση στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ευρήματα σε πολύ αρχικό στάδιο.

Βάσει των διεθνών προτύπων, και σε ότι αφορά στις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, προτείνεται η πρώτη μαστογραφία στις γυναίκες να γίνεται σε μια ηλικία μεταξύ 35 – 40 ετών και στη συνέχεια διαρκώς, σε ετήσια βάση.

Για τις γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κακοήθειας βάσει οικογενειακού ή ατομικού ιστορικού, θα πρέπει να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος σε μικρότερη ηλικία, η οποία θα αποφασιστεί από τον εξειδικευμένο ιατρό.

Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, καθώς όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση, μειώνοντας τη θνητότητα λόγω καρκίνου του μαστού κατά τουλάχιστον 25%.

 

Υπερηχογράφημα

Πρόκειται κατά κανόνα για συμπληρωματική εξέταση εφόσον υπάρχουν ευρήματα και συνήθως προτιμάται από γυναίκες νεαρότερης ηλικίας. Η απεικόνιση αυτού του είδους, μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον ιατρό σχετικά με την φύση των ευρημάτων και να τον κατευθύνει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

 

Μαγνητική τομογραφία μαστών

Ένα από τα σημαντικότερα και ακριβέστερα διαγνωστικά εργαλεία είναι η μαγνητική τομογραφία των μαστών και συνήθως συστήνεται σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (κληρονομικότητα, βεβαρημένο ατομικό ιστορικό κ.ά.).

 

Κλινική εξέταση

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα από κάθε απεικονιστικό έλεγχο θα πρέπει να αξιολογούνται από εξειδικευμένο ιατρό, τον ειδικό μαστολόγο. Αυτός είναι εκείνος που λαμβάνοντας υπόψη τα απεικονιστικά ευρήματα, καθώς και μια σειρά από άλλους κλινικούς παράγοντες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας, θα δώσει τις κατευθύνσεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί, εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Χειρουργού – Μαστολόγου Μιχάλη Δέρπαπα BSc (Hons), MD, PhD, www.mkderpapas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *