Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Η Σημασία του Θηλασμού στον Καρκίνο του Μαστού

Ο θηλασμός αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία σύνδεσης ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, με πολλά οφέλη για το μωρό αλλά και για την ίδια.

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί διαδικασία που βοηθάει στην επιβίωση του βρέφους, αφού αποτελεί την βασική τροφή του τις πρώτες μέρες της ζωής του και την σύνδεση που δημιουργεί ανάμεσα σε μητέρα και βρέφος, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πως ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη μητέρα και αυτός μπορεί να αποτελέσει εξίσου έναν καλό λόγο προτροπής από τον προσωπικό σας ιατρό για να θηλάσετε, αν μπορείτε.

Το μητρικό γάλα παρέχει μια πλήρη πηγή τροφής για τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ότι τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά (να λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα) κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού και ότι ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται έως και 2 χρόνια ή και αργότερα, παράλληλα με άλλα κατάλληλα τρόφιμα και ποτά.

Ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου η γαλουχία (μητρικός θηλασμός) θα μπορούσαν εύλογα να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι μέσω της ορμονικής επίδρασης της σχετικής περιόδου αμηνόρροιας και στειρότητας. Αυτό μειώνει την έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής στους εμμηνορροϊκούς κύκλους (περίοδοι) και επομένως μεταβάλλει τη σωρευτική έκθεση σε συγκεκριμένες ορμόνες, ιδίως στα ανδρογόνα, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, και ειδικά συγκεκριμένων τύπων αυτού.

Είναι γνωστό πως τα αυξημένα επίπεδα των στεροειδών ορμονών του φύλου συνδέονται στενά με τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η διαδικασία του θηλασμού, και μάλιστα όταν αυτή διαρκεί περισσότερο του ενός έτους, ωθεί τα κύτταρα του μαστού σε συνεχή διαφοροποίηση και έτσι τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα σε καρκινικές μεταλλάξεις.

Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες σε περισσότερες από 30 χώρες κατέδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 4.5% για κάθε 12 μήνες που θηλάζει μια γυναίκα και κατά 7% επιπλέον για κάθε εγκυμοσύνη χωριστά. Η θετική αυτή επίδραση της γαλουχίας θα πρέπει να προστεθεί στις εξίσου ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού για το μωρό (μείωση κινδύνου για παχυσαρκία, άσθμα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου νεογνών), αλλά και για τη μητέρα (μείωση κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρκίνου ωοθηκών).

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα τουΧειρουργού – Μαστολόγου Μιχάλη Δέρπαπα BSc (Hons), MD, PhD, www.mkderpapas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *