Όλα τα επιστημονικά δεδομένα διαπιστώνουν πως αναντίρρητα, όταν δεν συντρέχουν αντενδείξεις, ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεννηθεί ένα μωρό. Τα οφέλη πολλά και για τη μητέρα, αλλά και για το έμβρυο: γρηγορότερη ανάρρωση και συντομότερη παραμονή στο μαιευτήριο, μικρότερος κίνδυνος για αιμορραγία, ευχερέστερος θηλασμός και φροντίδα για το νεογνό, αλλά και μικρότερος σχετικός κίνδυνος για το μωρό να παρουσιάσει δυσκολίες στην αναπνοή του τις πρώτες ώρες/μέρες της ζωής του, ή και αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης διαπιστωμένα μειονεκτήματα και επιπλοκές που συνδέονται με τη διαδικασία του κολπικού τοκετού: ο κίνδυνος για μειωμένη οξυγόνωση του εμβρύου κατά τη διάρκεια των ωδινών ή και κατά την εξώθηση, πιθανές επιπλοκές από τον ομφάλιο λώρο ή την ατονία της μήτρας, καθώς και τραύματα του περινέου κατά την κάθοδο του εμβρύου στον κόλπο της γυναίκας και την εξώθηση αποτελούν καταστάσεις που δημιουργούν ανησυχία στην μέλλουσα μητέρα και το ζευγάρι και προσμετρώνται στην απόφασή τους για τον τρόπο που θα επιλέξουν να φέρουν στο κόσμο το μωρό τους.
Η καισαρική τομή δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να θεωρείται μια απλή υπόθεση ρουτίνας, καθώς αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που διακρίνεται από ενδεχόμενες επιπλοκές και συνέπειες. Σε ότι αφορά τη μητέρα, ο κίνδυνος της αιμορραγίας, ο αυξημένος μετεγχειρητικός πόνος και η βραδύτερη ανάρρωση, η πιθανότητα λοίμωξης και συμφύσεων, καθώς και πιθανή ανάγκη για καισαρική σε επόμενη εγκυμοσύνη, αν και εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων, πρέπει να σταθμίζονται από το γυναίκα και τον ιατρό της στη λήψη αποφάσεων. Ενδεχόμενη δυσκολία του εμβρύου να αναπνεύσει αυτόματα κατευθείαν, και άρα να χρειαστεί υποστήριξη, καθώς και μικροτραυματισμοί του κατά τη διάρκεια της επέμβασης συνθέτουν επιπλέουν κινδύνους που πρέπει να εκτιμηθούν στην απόφαση για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή.
Το ζευγάρι οφείλει να ενημερώνεται από τη μαία και τον ιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους του φυσιολογικού τοκετού και της γέννας διαμέσου καισαρικής και από κοινού να πάρουν την απόφαση με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι και τη μαιευτική ομάδα είναι ο καταλύτης για ήρεμες και σωστές αποφάσεις ακόμη και αν προκύψουν επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.