Η εγκυμοσύνη αποτελεί για τα ζευγάρια ένα χαρμόσυνο γεγονός που προσφέρει μοναδικά συναισθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα θα βιώσει ένα όμορφο και απρόσκοπτο ταξίδι 9 μηνών με κορύφωση τη γέννηση του μωρού της.
Η τακτική επαφή με τη μαία και τον ιατρό είναι απαραίτητη για την στενή παρακολούθηση της κύησης και την έγκαιρη ανακάλυψη τυχόν προβλημάτων ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
1ο τρίμηνο της κύησης
Η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, μετά από ένα θετικό τεστ στα ούρα που κάνει η ίδια η γυναίκα, θα έρθει με το υπερηχογράφημα περίπου την 6η εβδομάδα, οπότε και τις περισσότερες φορές είναι εμφανές, εκτός από το σάκκο της κύησης, και το ίδιο το έμβρυο με ευκρινή τον παλμό της καρδιάς του.
Ο ιατρός θα ζητήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και θα δώσει οδηγίες για σωστή διατροφή, συστήνοντας ταυτόχρονα τη λήψη σκευασμάτων που βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου (φυλλικό οξύ, βιταμίνη D κ.α).
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα οριστεί ένα πιο λεπτομερές υπερηχογράφημα μαζί με κάποιες άλλες εξετάσεις αίματος που θα ελέγξουν το έμβρυο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ σύνδρομο Down).
2ο τρίμηνο της κύησης
Κατά την περίοδο αυτή ο έλεγχος από τη μαία και τον ιατρό ανά 4 εβδομάδες αφορά στην εξέλιξη της κύησης και την παρακολούθηση της ίδιας της εγκυμονούσας (μέτρηση σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης, εξέταση ούρων).
Κατά την 20η εβδομάδα της κύησης θα διενεργηθεί και ένα πιο λεπτομερές υπερηχογράφημα (Β’ επιπέδου) που θα δώσει πληροφορίες για την ανατομία και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Ανάλογα με τη θέση του εμβρύου και τα ευρήματα κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος Β’ επιπέδου, μπορεί να ζητηθεί η επανάληψη της εξέτασης ή να απαιτηθούν άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις.
3ο τρίμηνο της κύησης
Οι επισκέψεις στον ιατρό και τη μαία γίνονται τακτικότερες όσο οι εβδομάδες της κύησης προχωρούν και μετά τις 34 εβδομάδες συμβαίνουν ανά 1-2 εβδομάδες.
Ο έλεγχος αφορά και πάλι στην καλή υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου, του οποίου παρακολουθείται τόσο ο παλμός της καρδιάς όσο και η καλή ανάπτυξη με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος.
Ίσως απαιτηθούν επαναλληπτικές εξετάσεις αίματος (όπως για παράδειγμα σε περίπτωση αναιμίας ή διαβήτη της κύησης), ενώ οι γυναίκες με ομάδα αίματος Rh αρνητικό θα λάβουν μια ενέσιμη δόση anti-D για την αποφυγή μελλοντικής ευαισθητοπόιησής τους, σε περίπτωση που το μωρό γεννηθεί με ομάδα αίματος Rh θετικό.
Τέλος, η μέλλουσα μητέρα θα συζητήσει τις επιθυμίες της για τον τοκετό με τον ιατρό και τη μαία της, και από κοινού, και με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια μητέρας και εμβρύου, θα καταστρώσουν το πλάνο για τον ενδεδειγμένο χρόνο και τρόπο που θα φέρει στη ζωή το μωρό της.