Ουρογυναικολόγος Χειρουργός Πυελικού Εδάφους – Δρ. Δέρπαπας

Δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για την ανάπτυξη του βρέφους διότι αποτελεί ένα τέλειο μείγμα πρωτεϊνών, βιταμινών, νερού, ηλεκτρολυτών και λίπους. Τα παραπάνω συστατικά το χαρακτηρίζουν ως αναντικατάστατη πηγή τροφής για τα βρέφη, ενώ ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό μητέρας – παιδιού.

Τα 10 βήματα για ένα επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι:

1. Διαρκής ενημέρωση κατά τη προγεννητική περίοδο για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

2. Επιλογή μαιευτηρίου που προωθεί έμπρακτα το μητρικό θηλασμό αμέσως μετά το τοκετό (φυλλάδια ενημέρωσης, μαθήματα θηλασμού στην προγεννητική περίοδο, συνεχής φροντίδα της μητέρας από μαίες-συμβούλους μητρικού θηλασμού).

3. Άμεση έναρξη του μητρικού θηλασμού από την αίθουσα τοκετών ή ανάνηψης με διαρκή φροντίδα από τη μαία.

4. Στήριξη του ελεύθερου και απεριόριστου μητρικού θηλασμού με τη διαδικασία του rooming-in (το νεογέννητο θα πρέπει να είναι δίπλα στην μητέρα του 24 ώρες το 24 ώρο).

5. Συνεχής βοήθεια στη μητέρα για να επιτύχει σωστή θέση θηλασμού ανάλογα με το μέγεθος του στήθους της και την προτίμηση που δείχνει το νεογνό.

6. Προώθηση του μητρικού θηλασμού έναντι της φόρμουλας (ξένο γάλα) ακόμη κι όταν η μητέρα συναντά δυσκολίες ή είναι εξουθενωμένη (χρήση αντλίας συλλογής μητρικού γάλακτος).

7. Διευκόλυνση των μητέρων ώστε να βρίσκονται τακτικά δίπλα στο μωρό τους στις μονάδες αυξημένης φροντίδας ή εντατικής θεραπείας ώστε να μη διακόπτεται ο θηλασμός.

8. Εκπαίδευση των μητέρων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν κατάλληλα στα σημάδια πείνας του μωρού τους.

9. Ενημέρωση των μητέρων για τους κινδύνους από τη χρήση μπιμπερό, πιπίλας και συνθετικών θηλών.

10. Καθοδήγηση για το μητρικό θηλασμό μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο με διατήρηση ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τις μαίες- συμβούλους θηλασμού με σκοπό την άμεση παροχή υποστήριξης.